Klokken Sint-Vitus toren

Op donderdag 15 april luiden de klokken weer in de Sint-Vitus toren.

De restauratie van de Sint-Vitus toren nadert zijn einde. Maandenlang stond de toren in de steigers en kon men als voorbijganger het kloppen, boren en timmeren van de werklui horen. Tijdens de strenge vorst lag het werk soms gedwongen stil. Begin maart echter waren de leidekkers weer te zien op het zadeldak.
Als onderdeel van de totale restauratie is de oude eikenhouten klokkenstoelconstructie gerepareerd en zijn de luidassen vervangen. De drie klokken zijn voorzien van nieuwe smeedijzeren klepels en van nieuwe elektronisch gestuurde luidapparaten, kompleet met motor en thermische beveiliging.

Op vrijdagmorgen 18 september 2009 is de kleinste en de oudste van de drie klokken uit het westelijk galmgat van de toren gehesen en naar de werkplaats van de Koninklijke Eijsbouts in Asten gebracht voor reparatie. De uitgesleten slagvlakken zijn gelast en bijgewerkt. Op dinsdag 6 april zal de kleine Madonnaklok, gegoten in 1381,met behulp van een torenkraan weer op haar plaats gebracht worden. Het nodige hijswerk zal rond 9.15 uur aan de voet van de toren beginnen.

Zoals eeuwen en eeuwen achtereen zullen na maanden van stilte de drie oude klokken weer hun bekende bronzen klanken laten galmen over dorpen en land.

Van de plaatsing van de klok is een filmpje gemaakt. Zie hiertoe onderstaande link:

http://www.youtube.com/watch?v=qoFPt7om4kE

Even een blik vooruit.

Op vrijdag 21 mei gaan we de voltooiing van de restauratie feestelijk vieren. De festiviteiten zullen vanaf 15.00 uur plaatsvinden rond de toren. Voor dit festijn zal de grootste reizende beiaard ter wereld ‘De Pfalz’ naar Stiens komen en is voor deze gelegenheid beschikbaar gesteld door de heer E.J. Raatjes uit Soest. Het beiaard zal worden bespeeld door de stadsbeiaardier van Groningen, de heer Auke de Boer uit Kollumerzwaag. Ook zal de bekende Friese band ‘Mariusz en de Muzikanten’ een bijdrage leveren aan dit wel zeer bijzondere evenement.