Nationale Monumenten Estafette

 

Dit jaar vindt de viering plaats van 25 jaar Open Monumentendag. Ter ere van haar 25-jarig jubileum organiseert Stichting Open Monumentendag in samenwerking met de gemeentelijke comités de Nationale Monumenten Estafette. Vanaf 26 maart is er elk weekend een ander monument gratis toegankelijk voor publiek. Dat monument, het Open Monument van de Week, behoort tot de nationale toppers van 25 jaar Open Monumentendag. De Estafette voert in 25 weken, langs alle provincies, van De Inktpot in Utrecht naar het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 juli was Dekemastate het Open Monument van de Week. Vanwege dit feit heeft de directeur van de landelijke Stichting OMD, mevrouw Edith den Hartigh, samen met de leden van het Comité OMD Leeuwarderadeel, Jacomine Hoogendam en Coos Waringa, de sleutel van de Nationale Monumenten Estafette overgedragen.

De openstelling van de Dekemastate valt samen met de Landelijke Open Imkerijdagen. Naast een bezoek aan het Dekema State en haar tuin, kunnen bezoekers langs de afgeschermde bijenstal lopen en uitleg krijgen van de imker op dit pittoreske landgoed.